Buďte fit a zároveň si pochutnejte!

Druhý měsíc v roce je za námi a s ním i vůle některých lidí dodržet své „hubnoucí novoroční předsevzetí“. Jestliže i vy patříte mezi ty, které omrzela dieta, nezoufejte! Můžete uspokojit své chuťové buňky, přitom jíst zdravě a navíc, v kombinaci s cvičením, shodit i nějaké to kilo. Nechte se inspirovat italskými saláty, na kterých si pochutnáte, zasytí vás a přitom vám nezkomplikují dietní plán.

Salát Caprese s mozzarellou

Tento salát je jednoduchý na přípravu, velmi rychlý a přitom neuvěřitelně chutný. Původem pochází z italské Kampánie. Barvy salátu (červená, bílá a zelená) přitom mají připomínat vlajku Itálie.

  • 2ks mozzarelly
  • 4ks rajčat
  • Olivový olej
  • Bazalka
  • Sůl, pepř

 

Postup: Rajčata nakrájejte na plátky a rozložte je na talíř. Mozarrellu nechte okapat a poté nakrájejte a položte na rajčata. Navrch posypte natrhanou bazalkou, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Servírujte s ciabattou.

Tip: Nejlepší a tradiční chuti dosáhnete s pravou italskou mozzarellou, která se vyrábí z buvolího mléka

 

Salát Panzanella

Pochází z italské Florencie a je proslavený po celém světě. Salát se tradičně připravoval ze včerejšího chleba, který se máčel do oleje nebo octa.

  • 300g cherry rajčat
  • 2 papriky
  • 200g sušených rajčat
  • Italský světlý chléb (ciabatta
  • Salátové listy
  • 300g mozzarelly
  • Bazalka
  • Vinný ocet červený
  • Citron
  • Sůl, pepř

Postup: Předehřejte troubu a na plech dejte nakrájené papriky, půlku cherry rajčátek a chléb – vše zakapejte olivovým olejem a osolte. Pečte cca 15 minut, kdyby se chleba pálil, vyndejte ho dřív. Do mísy mezitím nakrájejte zbylá cherry rajčátka, přidejte sušená rajčata, opečenou papriku, chléb a bazalku. Dobře promíchejte a zakápněte vinným octem a trochou citronové šťávy. Opepřete a dosolte. Salátové listy naservírujte na talíř a na ně dejte směs z mísy. Posypte trochou nasekané bazalky.

 

Salát Caponata

Tato lahůdka pochází až ze Sicílie a je vzdáleně podobná francouzské ratatouille.

  • 3ks lilků
  • 2 řapíky celeru
  • 1ks cibule
  • 300g rajčat
  • 1 balení černých oliv
  • Balzamikový ocet
  • 3 lžíce kaparů
  • Piniové ořechy
  • Olivový olej
  • Bazalka
  • Pepř, cukr, sůl

 

Postup: Lilky nakrájejte na plátky a namočte na 10 minut do slané vody. Ta je krásně zbaví hořkosti a navíc nenatahují při smažení tolik oleje. Lilky usušte a osmažte na olivovém oleji.

Mezitím si připravte směs z cibule, rajčat a bazalky, které osmažte na oleji a zeleninu poduste.

Vymažte formu na pečení olejem a promíchejte v ní podušenou směs s celerem, olivami a kapary. Přidejte ocet, cukr a opražené piniové oříšky. Pečte při 180°C asi 30 minut.

Caponatu podávejte vlažnou a s čerstvým pečivem.