Itálie na talíři aneb recepty s vínem, které si zamilujete

Italská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších napříč světem a není divu. Je totiž plná čerstvé zeleniny, voňavých bylinek, kvalitního masa, sýrů i vína. Navíc italové si zakládají na rychlosti a jednoduchosti, tudíž vykouzlit gurmánský zážitek není nijak složité. Potěšte sebe i své blízké výtečným a zdravým obědem či večeří.

 

Osso buco

Tato tradiční italská pochoutka je oblíbená především v oblasti Milána. Připravuje se z telecí kližky s morkovou kostí (podélně rozříznuté koleno).

· 4 kousky telecí kližky

· 400ml drcených rajčat

· 1 velká červená cibule

· 2 stroužky česneku

· 0,5 litru vývaru · 0,5 litru suchého bílého vína (Sauvignon, Chardonnay…)

· hladká mouka

· olivový olej

· máslo

· sůl a pepř

 

Postup:

Maso osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Na pánev nalijte olivový olej a nechte na něm maso osmahnout z obou stran. Poté jej vyndejte, na pánev do výpeku vložte máslo a nechte na něm zesklovatět cibulku a česnek. Šťávu okořeňte pepřem, přidejte maso, podlijte vínem a nechte jej vypařit. Až se bílé víno vypaří, celou směs dejte na pekáč, přidejte drcená rajčata a vše zalijte vývarem. Zakryjte a nechte v troubě péct na 150 °C cca dvě hodiny do měkka.

Tip: Ke konci pečení můžete přidat citronovou kůru a nasekanou petrželku.

Risotto con vino rosso

Krémové rizoto s červeným vínem, které si prostě zamilujete. Italská červená vína jsou totiž velmi hutná a aromatická a výborně se hodí k vaření.

· 300g rýže Arborio

· 0,5 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru · 4dcl suchého/polosuchého červeného vína (např. Merlot)

· 1 červená cibule

· 100g strouhaného sýru Gran Moravia nebo Grana Padano

· máslo

· tymián a rozmarýn

· olivový olej

 

Postup:

Na olivovém oleji nechte zesklovatět cibulku, ke které přidejte nasekaný rozmarýn a tymián. Až se bylinky rozvoní, přisypte rýži a krátce ji osmahněte. Poté zalijte červeným vínem a nechte ho vypařit. Následně naběračkou postupně přilévejte vývar (vždy jen třeba dvě naběračky než se vývar vstřebá). Jakmile je rýže hotová na skus, opepřete ji, přidejte kostku másla pro zjemnění a pomalu do rizota vmíchejte sýr. Podávejte se snítkou rozmarýnu.