Káva a její rituály aneb jiný kraj, jiný mrav

Každý, kdo miluje kávu a dopřává si ji den co den, má svůj pravidelný rituál. Někdo si ji servíruje hned po ránu, aby se tak nastartoval, jiný si ji vaří, když mu dochází energie, pro dalšího je symbolem pohody, odpočinku a času, který má jen sám pro sebe. Rituály se liší člověk od člověka, i země od zemi. Platí tvrzení: jiný kraj, jiný mrav.

 

Etiopie

Etiopie se označuje za kolébku kávy. Ostatně dodnes je tady tato plodina vnímána jako národní bohatství a nedílná součást života. Při přípravě a pití lahodného nápoje dodržují Etiopané tradiční rituály. Vždy ji připravuje žena, která ji nejprve upraží na pánvi na ohýnku, pak zrnkovou kávu rozdrtí a dá do speciální nádoby, konývky zvané jebena. Vše zalije horkou vodou a hodně osladí. Servíruje ji od nejstarších po nejmladší. Káva je zde nejen velice silná, ale i velice dobrá. Rozmanitá je i chuťově – najdete v ní svěží ovocné tóny i kořeněné či čokoládově oříškové.

 

Itálie

V Itálii se káva připravuje v tzv. bialetkách, tedy moka kávovarech. Jedná se o speciální hliníkovou konvičku, kterou dnes vlastní 90 % italských domácností, ale používají miliony kafařů po celém světě. Získala si je svým designem i geniální jednoduchostí. Lahodný nápoj v ní totiž zvládne připravit opravdu každý v pohodlí své kuchyně a bez baristických znalostí. Skládá se ze tří částí – do spodní nádobky nalijte vodu, do prostřední části vsypte mletou kávu a vrchní část našroubujte.Potom konvičku postavte na plamen a počkejte, až vřelá vodní pára projde přes dávku kávy do horní části. V těchto konvičkách vznikne nápoj silný a s výrazným aroma, připodobnit bychom ho mohli ke klasickému espressu.

 

Turecko

Pravá turecká káva nemá s tureckou kávou v českém provedení nic společného. Rozdíl je nejen v chuti. Odlišná je také příprava, která se neobejde bez dostatku času a speciální konvice, tzv. džezvy. Do ní se nejprve nalije voda, pak se vsype velmi jemně mletá káva, postaví se na plotýnku, nechá vzkypět a odstaví. Po asi půl minutě se celýproces ještě dvakrát opakuje. Tímto způsobem se káva připravuje už od dob osmanské říše. Někdy se ještě „vylaďuje“ cukrem nebo aromatickým kořením, jako je vanilka, skořice nebo kardamom. Tak v jaké verzi ji ochutnáte vy?