Na podzim bývá na posilování imunity pozdě, lepší je začít už teď

Léto zatím neřeklo poslední slovo a do doby, než definitivně předá vládu podzimu, nás ještě čekají hezké slunečné dny. Přesto právě teď nastává ideální čas, kdy bychom měli pracovat na posilování imunity, aby se naše tělo lépe vyrovnalo s podzimním náporem bacilů. Připravte se na studenější část roku a vstupte do období plískanic odolnější.

Vlivem hektického životního tempa a špatné životosprávy čelí stále více lidí zdravotním problémům způsobeným narušenou obranyschopností. Imunitu mají natolik oslabenou, že je každou chvíli skolí nějaké banální onemocnění. V naprosté většině případů se jedná o získané poruchy, nikoliv vrozené. Můžeme si tedy za ně sami svými nesprávnými životními návyky. Přestože podle kalendáře máme pořád léto, měli bychom tělo připravit na období únavy a zvýšeného rizika infekční nákazy už teď. Až se sychravým počasím vypukne první chřipková epidemie, bude na skupování všemožných posilovačů imunity pozdě.

Nejúčinnější řešení bývají ta nejjednodušší

Nejčastější příčiny imunitních poruch zároveň dávají i odpověď na to, jak můžeme pracovat na jejím posilování. Udržujte se v kondici pravidelnými pohybovými aktivitami, pobývejte více na čerstvém vzduchu než s mobilními technologiemi v pohodlí křesla, stravujte se zdravě a pravidelně, stejně tak dbejte na dostatečný přísun čisté vody. Myslete také na psychohygienu. Protože úplně se vyvarovat stresu je v dnešní moderní a zrychlené době takřka nemyslitelné, naučte se ho alespoň efektivně odbourávat tak, aby vás nepohltil.

„V dnešní době mají všichni svým způsobem narušený imunitní systém. Je proto důležité, aby člověk konzumoval více ochranných látek, zvláště v chřipkovém období,“ doporučuje Petr Havlíček, přední výživový odborník a patron Zdraví jako vášeň, programu na podporu zdraví, prevence a kondice Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR. „Nemusí si přitom kupovat průmyslově vyráběné vitaminy, měl by spíše zvýšit příjem antioxidantů z čerstvého ovoce a zeleniny,“ dodává s tím, že koupit si potřebné živiny v extraktech samozřejmě možné je. Imunitu posilují vitaminy C, A, B6, B12, D a dále potom zinek, selen, zinek, železo.

Lidé se často domnívají, že nejlepším zdrojem vitaminu C jsou citrusy, a tak je nakupují po kilech v dobré víře, že tělu tak prospějí nejvíce. Je dobré si uvědomit, že citrusové plody k nám putují z velké dálky a doba od sklizení do chvíle, než si je zákazník v supermarketu koupí, je dlouhá. Když se k tomu přičte špatné zacházení a skladování, není divu, že převozem exotické ovoce na vitaminech spíše pozbývá. Lepší je dát přednost tuzemskému ovoci, buď vypěstovanému z vlastních zdrojů, nebo odebíranému od lokálních dodavatelů. Skvěle poslouží například jablka, jahody či rybíz.

Zásadní je funkce střev

Pro zdravé fungování organismu je klíčová správná funkce střev. Ve střevech se nacházejí prospěšné probiotické bakterie, které mají na celkové zdraví významný vliv tím, že pomáhají likvidovat a držet pod kontrolou jiné škodlivé bakterie. Jídelníček by měl tedy zohledňovat to, co je dobré pro střevní sliznici a její bakteriální složení. Střevům škodí jak neuvážené diety, tak nesoustředěné hltání jídla ve spěchu. Zdravá strava je pro budování silné obranyschopnosti zcela zásadní. „Imunita je celkově o bílkovinách. Když máme nevyhovující poměr mezi živinami, imunitní systém trpí,“ doplňuje Havlíček. Klasickým zdrojem bílkovin je maso, mléčné výrobky, vejce, sýry, ale najdete je i v potravinách rostlinného původu, např. v luštěninách, sóje, tofu nebo ořechách.