Připravte si dokonalou kávu ve vlastní kuchyni

Nedovedete si představit příjemné ráno bez voňavé a horké kávy? Vytvořte si ve své kuchyni ideální podmínky k přípravě stejně chutné kávy, jakou si dáváte v luxusní restauraci. Víte, co všechno k tomu potřebujete? Inspirujte se a pozvání k vám na kávu rozhodně nikdo neodmítne.

 

Vyberte správnou kávu

Prvním krokem ke skvělé kávě je správný výběr. Je na vás, jaké kávě dáváte přednost. Pokud si vyberete zrnkovou kávu, je potřeba myslet na její pomletí. Kávu nikdy nemelte dřív než ji budete konzumovat. Díky pomletí těsně před konzumací bude její chuť plná a zachováte i silné aroma. Mnozí sáhnou po mleté nebo rozpustné kávě. V současné době jsou v oblibě také kávové kapsle, kdy si můžete vybrat mezi intenzitou kávy, příchutěmi i různými druhy.

 

Něco ke kávě

Aby pro vás bylo popíjení kávy zvláštní a příjemnou chvílí, kdy se zastavíte, sednete si s přáteli nebo s partnerem, servírujte ke kávě dezert, oplatky nebo alespoň sušenku. Přátelům a rodině ke kávě připravte klidně domácí dort, případně nepečený dezert. Nezapomínejte na děti a k chutnému dezertu jim místo kávy nabídněte kakao nebo horkou čokoládu.

 

Profesionální kávovar

Skvělým pomocníkem, který vám ulehčí přípravu kvalitní kávy, bude i profesionální kávovar. Zkuste si spočítat, kolik byste utratili, kdybyste si každý den dávali kávu v restauraci nebo třeba jen v kávovém automatu. Zjistíte, že investice do vlastního kávovaru se vám opravdu vyplatí. Hlavně v případě, že pijete kávu denně a často se těšíte z návštěv rodiny a přátel.

 

Čas na přípravu

Na přípravu kávy se dejte dostatek času. Pokud připravujete kávu v kapslích, určitě víte, že to zabere jen chvíli a káva má také plnou a příjemnou chuť. Pokud však připravujete speciální kávu, například v moka konvičce, nikam nespěchejte. V asijských státech existuje čajový rituál, v afrických státech je často k vidění kávový rituál.

 

Kávový rituál

Tento rituál začíná od prvopočátku, kdy se káva nejdříve pěstuje. Následně se sbírají kávová zrna, ty se praží a z pražených zrn se připravuje káva. Tato káva je velmi silná a aromatická. Jen málokdy se do ní přidává cukr a mléko, jak to známe dnes. Většinou se však míchá s kořením, kam patří například kardamon. Pokud vyzkoušíte tento druh kávy, budete překvapeni její chutí, nedá se přirovnat k žádné známé kávě, kterou běžně koupíte v obchodě.

Zkuste si vymyslet vlastní přípravu a servírování kávy. Nebojte se použít oblíbené koření, zdobení pěny nebo třeba servírování v netypickém nádobí.