Ať žijí bublinky, aneb šumivá vína ze Španělska

Kdo by neznal šampaňské, sekt nebo šumivá vína. Užívají se při nejrůznějších příležitostech a lidé je milují, protože jsou prostě lahodná. Nabídka těchto druhů vín je pestrá, a tak málokdo opravdu ví, jak vybrat a nepřebrat? Cena totiž obvykle nebývá tím nejsprávnějším vodítkem.

Cava je španělské šumivé víno vyrobené tradiční metodou šampanizace. Víno prochází druhotným kvašením přímo v láhvi. Proces výroby je následující. K vínu se přidává směs kvasinek, vína a cukru. Víno se uzavře do lahve, která je uložena v chladném sklepě. Následuje pozvolné kvašení minimálně devět měsíců. Kvasinky promění cukr na oxid uhličitý, a to jsou ty dokonale osvěžující bublinky, které máme všichni tak rádi.

 

Kvalita od eDelikatesy

Pokud toužíte po kvalitě, vsaďte na gourmet shop eDelikatesy, který se na vína přímo specializuje. Právě díky němu můžete jednoduše odfiltrovat odrůdu, oblast původu, obsah alkoholu a detailně se seznámit se složením.

Mezi klasiku španělských šumivých vín s označením „cava“ na e-shopu eDelikatesy.cz patří AT Roca, Brut Reserva, D.O. Penedes, Cava. Má dlouhý dozvuk příjemné chuti, která zanechává pocit svěžesti a vyvolává ovocnou chuť na patře. Výroba vína sleduje tradiční postupy pro výrobu šampaňského. Po první fermentaci tak dochází k druhému kvašení přímo v lahvi, a to po dobu 15 měsíců.

 

Bílé i růžové pokušení

Máte-li rádi šumivé víno růžové barvy, vsaďte na Agusti Torelló Mata, Rosat Brut Reserva. Vynikající šumivé víno třešňově růžové barvy se pyšní aroma divokých lesních plodů. Je to velice svěží víno, které se báječně hodí jako aperitiv, a skvěle doprovodí mořské plody i sladké dezerty. Udělá vám velmi dobrou službu při přípitku nebo jako luxusní dárek pro blízké či kamarády.

Pro zcela mimořádné příležitosti, jako je promoce, žádost o ruku nebo oslava narozenin je určeno Gramona, III Lustros, D.O.Penedés, Cava. Víno s aroma lískových oříšků, horských květů, bílé kávy, mléčného karamelu a máslově-smetanových tónů je určeno k archivaci. Cava III Lustros Brut  je vyráběna podle tradiční metody Champanoise, kdy prvotní kvašení je v sudech z francouzského dubu a poté druhotné kvašení již v lahvích, které jsou ručně otáčeny. Celková doba zrání je přes 80 měsíců s korkovou zátkou. Toto víno vám udělá dobrou vizitku při každé slavnostní události.