Bez koření se grilování nedaří

Počasí je sice jako na houpačce, přesto už nám ale dopřálo pár teplejších dní a možnost vše připravit a otestovat na nadcházející grilovací sezónu. K tomu, aby nám chutnalo, potřebujeme koření.

 

Koření nese chuť

Grilování není jen o jídle, ale celkové atmosféře, vůních, zábavě a setkání s rodinou i přáteli. Když je ale jídlo skvělé a dobře chutná, je zážitek samozřejmě mnohem lepší. Koření používáme nejen pro maso, ale také sýry, zeleninu a samozřejmě i další jídla připravovaná pečením nebo vařením. U grilování je však koření tím hlavním, co doplňuje svou vůní skvělou atmosféru. Někteří lidé si směs pro grilování chystají sami podle rodinného receptu, jiní dají přednost již hotovým směsím z obchodu. Bylinky, sůl a pepř jsou základ, ale proč neochutnat i některé exotické druhy koření a poznat tak i jiné chutě. Mnoho druhů koření dovážíme i z druhého konce světa a máme tak možnost experimentovat a poznávat. Spotřeba koření po celém světě stále roste, většinou už nelze spoléhat jen na to, že se vše zvládne připravit a zpracovat ručně. Kapacity pomáhají navyšovat stroje a moderní technologie, přesné vážení a rychlá přeprava nerez potrubím. Ve výrobních halách se díky potrubí dostane z jednoho místa na druhé velké množství surovin, jejichž přeprava by v pytlech nebo na paletách trvala mnohem déle.

 

Mix podle chuti

Jednodruhové varianty koření využijeme spíše při běžném vaření, než grilování. Při něm dáváme většinou přednost různým směsím, které mají základ z chilli, papriky, pepře, sušené zeleniny a dalších surovin. V kombinaci s masem či sýry a přípravou na grilu vytváří nezapomenutelný chuťový zážitek. Ani míchání těchto směsí už nelze provádět ručně, stálo by to mnoho času i energie. Potrubní systémy a pásy přepraví každou surovinu zvlášť a vše se pak najednou smíchá do výsledné směsi s přesně daným poměrem jednotlivých druhů koření. Ke zrychlení a větší efektivitě výroby pomáhají i automatizované sypače, vše je tak i více pod kontrolou a minimalizují se případné chyby.

Je koření nezaručí úspěch celého setkání u grilu, ale bez něj by nebyla atmosféra úplná. Nebojte se zkoušet nové druhy a kombinovat tradiční chutě s těmi novými.