Buráky a zdraví: Víme, proč nejíst arašídy!

Arašídy jsou známé především jako pochoutka k vínu či pivu, která by neměla chybět na žádné slavnostně prostřené tabuli. Jaký vliv však mají buráky na zdraví? Můžete si je dopřát, i když se právě snažíte o zdravější životní styl, případně když chcete shodit pár kilo? V dnešním článku vám prozradíme, jak to s buráky vlastně je – co obsahují a čím jsou našemu tělu prospěšné, zároveň však odhalíme i důvody, proč nejíst arašídy, a upozorníme na situace, kdy mohou napáchat více škody než užitku.

 

Buráky pro zdraví? Proč ne!

Na úvod je dobré vědět, že buráky obsahují opravdu velké množství zdraví prospěšných látek. Najdete v nich mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které si tělo neumí samo vyrobit, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, mnoho minerálů a pořádnou dávku vlákniny. Nechybí ani aminokyselina tryptofan známá svým vlivem na tvorbu serotoninu (označovaného také jako „hormon štěstí“). Aby toho nebylo málo, v arašídech jsou obsaženy také důležité antioxidanty, například koenzym Q10 a resveratrol, které jsou často spojovány s prevencí civilizačních onemocnění. Buráky si tak místo ve vašem jídelníčku rozhodně zaslouží – za určitých podmínek.

 

Jaké jsou tedy důvody, proč nejíst arašídy?

I když arašídy ve všeobecnosti můžeme označit za zdravé, existují situace, kdy je dobré si jejich konzumaci raději odpustit. Buráky byste měli vynechat především, pokud máte podezření na alergii. Ta se může projevovat například otoky, vyrážkami nebo slzením. V takovém případě je vhodné dopřát si raději chutná a zdravá semínka, výborná jsou třeba dýňová.

 

Věděli jste, že kvůli zvláštnímu uspořádání bílkovin v arašídech trpí alergií na tuto pochoutku asi půl procenta populace?

 

Dalším důvodem, proč se arašídům vyhnout, jsou takzvané aflatoxiny – látky, které produkují některé typy plísní. Pokud však nakupujete od ověřených dodavatelů, nemusíte z nich mít strach. V EU totiž platí velmi přísná pravidla pro dovoz potravin, které mohou škodlivé aflatoxiny obsahovat. Stačí tedy nekupovat arašídy u pochybných prodejců za podezřele nízkou cenu.

 

Věděli jste, že roli hraje také to, jak arašídy skladujete? Musí být v suchu a temnu v teplotě max. 21 °C.

 

Pokud je vaším cílem zdravý životní styl a chcete obohatit svůj jídelníček arašídy, rozhodně vsaďte na přírodní buráky, nesolené a nepražené, ideálně ještě ve slupce. Čím jsou čerstvější, tím více živin si zachovají. Zapomeňte také na buráky v cukerné nebo čokoládové polevě, které mohou obsahovat pořádnou nálož kalorií.

 

Tip: Pokud už si chcete nějakou tu dobrotu dopřát, vsaďte na buráky v kvalitní čokoládě.

 

Důvody, proč nejíst arašídy, už znáte a víte, kdy se této pochoutce raději zdaleka vyhnout. Pokud tedy buráky zařadíte do jídelníčku, ujistěte se, že nakupujete od solidního prodejce a doma arašídy správně skladujte. Pamatujte, že nejvíce benefitů můžete vytěžit z přírodních buráků, které nejsou ochucené.