Čaj nepijeme jen při nachlazení

Většinou máme čaj spojený s pocitem zahřátí a něčeho příjemného. Ať už se potřebujeme zahřát nebo jen zastavit, je šálek čaje tou správnou volbou. Druhů máme na výběr obrovské množství.

 

Mnoho druhů

Černý, bílý, zelený, bylinkový, s cukrem, citronem nebo mlékem či úplně bez ničeho, každý má rád jiný druh čaje i jeho chuť. Správně bychom za čaj měli považovat jen nápoj z listů čajovníku, název se však zažil i pro různé výluhy a odvary z bylin a ovoce. Někdo si dá čaj jen párkrát do roka, když je nachlazený nebo ho trápí chřipka, je však velká škoda si tento nápoj nevychutnávat i při jiných příležitostech. Jeho cesta až do naší kuchyně je dlouhá, od sběru a zpracování až po přepravu potrubím k balicím linkám a expedici. Čaje jsou k dostání buď jednodruhové, nebo v různých směsích společně s ovocem či kořením.

 

Náhrada za ruce

O historii čaje, na rozdíl od kávy, úplně přesné informace nemáme. Nejspíše už s podmaněním ohně začali lidé do horké vody házet lístky stromů a keřů, drobné ovoce a bobule. V kronikách a spisech se setkáme spíše s legendami než záznamy reality, je tak těžké cestu čaje zmapovat. Až v roce 350 našeho letopočtu se objevuje v čínském slovníku první písemná zmínka o čaji, do Evropy se dostal kolem roku 1610 a teprve v 17. století se stal běžným nápojem, v té době spíše ještě pro šlechtu. K zakládání čajových plantáží došlo až v 19. století, což pomohlo k masovému rozšíření čaje do všech koutů světa. Dnes již není téměř možné dělat vše ručně, spotřeba čaje po celém světě je velmi vysoká. Proto se využívají moderní technologie a stroje, které nahrazují lidské ruce. Vše urychluje také potrubní přeprava, rychlá a efektivní možnost, jak dostat čaj z místa na místo a také se využívá při míchání směsí. Jednotlivé potrubí přivádí různé druhy čajů, bylin, květů či ovoce k mixovacímu zařízení, do kterého jsou suroviny nasypány v přesně daném poměru, Kdyby každou takovou směs měl dělat člověk ručně, bude efektivita jeho práce velmi nízká.

Čaj získáme jednoduše vylouhováním v horké vodě, čas louhování a teplota vody se odvíjí podle druhu a typu. Až dostanete příště chuť na čaj, zkuste i nějaký nový a objevte chutě, které třeba ještě neznáte.