Chcete se stát domácím sládkem?

Možná i vy patříte mezi milovníky zlatavého moku a říkáte si, že krom ochutnávače byste se rádi také stali pivním kuchařem. A že to v dnešní době není vůbec složité, jistě nemusíme říkat.

 

Kde se pivo vzalo?

Teorií je několik. Udává se, že někde kolem 7. tisíciletí před naším letopočtem, kdy tehdejší národy, jako Sumerové či Asyřané uchovávali obilí v hliněných nádobách. No a díky náhodnému spojení obilí a vody, která se do nádob dostala, vznikl kvašením omamný nápoj. Jiné zase říkají, že znaky vaření piva byly nalezeny v Izraeli ještě o několik tisíciletí dříve.

 

Čím nás může léčit?

Samozřejmě v rozumné míře má pivo na náš organismus blahodárné účinky. Obsahuje velké množství vitamínu B, vlákniny. No a samozřejmě díky tomu, že se jedná o kvasný nápoj, jeho bakterie působí příznivě na zažívací systém.

 

Jaký je vlastně princip piva?

Jedná se o kvašený alkoholický nápoj, vyráběný z obilného sladu, vody, chmele pomocí pivovarských kvasinek za dodržení určitých postupů jako je vaření, scezování, kvašení a filtrování.

 

Je těžké ho uvařit?

Díky jednoduchým setům, které zakoupíte na internetu i s podrobným postupem a všemi ingrediencemi, se může jednat o opravdový několikatýdenní zážitek. Zlatavý mok tak můžete uvařit ve speciálním plastovém barelu, nebo povýšit a rovnou si zakoupit například třicetilitrovou nerezovou fermentační nádobu, ke které musíte také samozřejmě pořídit kvalitní potrubí z nerezové oceli.  Rozhodně se zaměřte na označení Food Grade, což je označení pro potrubní systém, který splňuje přísné hygienické a bezpečnostní normy.

Tak na zdraví!