Grund_Restaurant

Sladké mámení v Grund Restaurantu

Začátek léta je už neodmyslitelně spjat s první úrodou lahodných, slaďoučkých jahod. Nejinak je tomu v Krkonoších, kde si na sezónnosti a čerstvosti potravin potrpí zejména šéfkuchař Grund Restaurantu, Jiří Středa. Není proto divu, že první letní menu postavil právě na těchto šťavnatých plodech. A že přitom povolil uzdu své kulinářské fantazii, může poznat každý jeho host.

 

 

 

Zdá se vám nemožné sestavit celé menu založené na jahodách? V tom případě byste si neměli nechat ujít hostinu, která se tu bude červenat od 11. 6. do 30. 6. 2012.

Jahody jsou populární snad po celém světě pro svou nezaměnitelnou chuť, všestrannost použití, ale i pozitivní účinky na zdraví. Jahody obsahují malé množství cukru a naopak vysoké množství vody, minerálních látek a vitamínů C, A, B a E. Populární jsou také svými afrodiziakálními účinky – konzumace jahod mimo jiné prokrvuje pohlavní orgány a pomáhá při léčbě onemocnění srdce.

 

Grund_Restaurant

 

Začněme tradičně, předkrmem. Ten představuje carpaccio z jahod doplněné zralým sýrem a jemným crème fraîche a mladou cibulkou. Následuje jahodová polévka s citronovými knedlíčky a čerstvou mátou a pak už přichází na řadu hlavní chod. Zde si můžete vybrat mezi Glazírovanými čerstvými jahodami s likérem Chambord a vanilkovým sabayone a trhancem s mandlovým mascarpone a jahodovým tartarem.

Jahodové pokrmy vyžadují i pečlivý výběr vína. Sommeliér Grund Restaurantu Daniel Gӓrtner k nim doporučuje růžové Vinohrad rosé – kabinet 2011 z vinařství Vinohrad a Rosé ď Anjou AOC-Val de Loir z vinařství Domaine Chupin.

Tip šéfkuchaře Grund Restaurantu Jiřího Středy na Glazírované jahody

Na pánvi si rozpustíme cukr, jako když připravujeme karamel. Musíme si dát pozor, aby cukr nezhnědl. Do cukru přilejeme šťávu z čerstvých pomerančů a ovocný likér Chambord. Postupným vařením a promícháváním se tekutina s cukrem díky vypařování zahušťuje a vzniká tak cukrový rozvar, ve kterém čerstvé jahody krátce glazírujeme.

 

Image_fotografie_jahody_s_cukrem_zdroj_foto_Grund_Resort

 

O hotelu Grund Resort Golf&Ski

4. září 2009 se v Mladých Bukách otevřel Grund Resort Golf&Ski, projekt rodinné společnosti Grund, která v obci úspěšně podniká již od roku 1990. Na místě, kde dosud stálo 9jamkové hřiště, se nově pod hlavičkou Grund Resort Golf&Ski otevřelo 18jamkové hřiště a 4hvězdičkový hotel s relaxační zónou a restaurací. Součástí Resortu je i lyžařský areál.