Vlastní restaurace – splněný sen nebo noční můra?

Podnikání v oblasti gastronomie mnozí chápou jako způsob, jak rychle a jednoduše vydělat velké peníze. Realita však bývá poněkud odlišná, připravte se na to, že to bude běh na hodně dlouhou trať. Čeká vás pořádná dřina i nemalé investice. Na co se musíte zaměřit, aby se z vašeho snu nestala noční můra?

 

Nezbytné formality

Velkou „fušku“ dá už jenom oběhat všechny úřady a zajistit potřebné formality. Připravte se na návštěvu živnostenského, obecního a stavebního úřadu. Obrňte se trpělivostí, mnohdy musíte věci řešit přes podatelnu, tedy nepřímo, což hodně zdržuje, obzvlášť když je třeba něco dodatečně upravovat. Samostatnou kapitolou je pak hygiena, která stanovuje velmi přísné podmínky.

 

Důležitost místa

Důležitý podíl na úspěchu sehrává umístění restaurace. Pečlivě proto zvažujte lokalitu, vybírejte místo, které je dobře dostupné, panuje tam čilý turistický ruch, dá se tam dobře zaparkovat. Nemáte-li zrovna výhodnou pozici, pak musíte disponovat něčím unikátním, za čím si lidé rádi přijedou – a vůbec nezáleží na tom, jestli se jedná o příjemný prostor, originální koncepci nebo moderní pokrmy. Podcenit nesmíte rovněž pořádnou propagaci, která bývá pro rozběh takového podniku klíčová.

 

Kvalitní personál

Sehnat kvalitní pracovní sílu je v dnešní době prakticky nadlidský úkol, v gastronomii to pak platí dvojnásob. Do tohoto oboru se lidé zrovna nehrnou, a tak hledání dobrých kuchařů a šikovných číšníků je jako hledání jehly v kupce sena. A to ani nemluvíme o udržení takových pracovníků, fluktuace zaměstnanců v gastronomii totiž patří k těm nejvyšším. Někteří odchází za lepším, jiní zjišťují, že jim tato práce zkrátka nevyhovuje. Takovým situacím bohužel nezabráníte, snažte se na ně alespoň připravit a mějte pro tyto případy někoho tzv. v záloze.

 

Perfektní kuchyně

Alfou a omegou fungující restaurace je kvalitní kuchyně. Ani ten nejlepší kuchař nezvládne zázraky bez pořádného gastro vybavení. Základ tvoří varná technika, konvektomatem počínaje, sporáky, varnými bloky a fritézami konče. Chybět by nemělo ani chladicí zařízení v podobě ledniček, mrazniček či vinoték, které uchovají potraviny v perfektním stavu.  Ačkoli investice se mnohdy pohybuje v milionových částkách, rozhodně se vám vyplatí. Nejen, že zvýšíte hygienický standard, urychlíte běžnou přípravu i údržbu, ale také ušetříte pracovní sílu. Proto na vybavení nešetřete, dokonalost se totiž skrývá v detailech!